Ok u heeft een website laten maken, veel geld ingestoken, maar dan ?

Naast dat U een designer nodig heeft om uw site te maken, zijn er op de achtergrond nog meer mensen aan het werk, tenminste zo zou het moeten zijn. Een web designer maakt het design van uw site, maar zou dit nooit alleen moeten doen.

Wat is er dan nog meer nodig als alleen een designer ?

Om te beginnen zou een web designer samen moeten werken met een web developer, nu zal dat voor de meeste kleinere websites niet meteen noodzakelijk zijn maar als u veel bezoekers verwacht is het samen werken van een aantal partijen van belang. Om te beginnen moet de applicatie of CMS wat vaak gebruikt wordt scaleable moeten zijn, met andere woorden het product moet makkelijk te configureren te zijn om ook in grote technische omgevingen te kunnen werken.

Om deze reden zie je veel web designers gebruik maken van een CMS (Content Management Systeem) deze zal heel veel werk van een web developer weg nemen omdat veel van de slimmigheden al in zo’n systeem zijn verwerkt, lekker makkelijk dus zou je zeggen. Maar toch zien we nog elke dag websites die gemaakt zijn die alles behalve lekker zullen werken als er echt veel bezoekers op de sites komen. Gelukkig kan de web host (je hosting provider) daar ook mee helpen.

En daar hebben we dan meteen de 3e partij, de web host, deze zorgt meestal voor de technische zaken aan de server kant, denk aan de installatie van de server en server modules om je website zo goed en snel mogelijk te laten werken. Al deze 3 partijen zouden in theorie samen moeten werken om zo’n goed mogelijk product neer te zetten voor de klant.

En hebben we dan alles ? Een web designer, web developer, web hosting provider ?

In de meeste gevallen wel, al kan het natuurlijk bij grote projecten nog voorkomen dat je een project manager en eventueel een DBA (Database administrator) tegen gaat komen, ook kan het natuurlijk zijn dat je meer dan alleen een web designer nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een content schrijver, fotografen e.d.

Veel website bouwers zullen deze taken in 1 hebben gegoten, tenminste voor het oog van de klant, zo zie je vaak een webdesigner die naast het bouwen van de website ook hosting zal aanbieden, vaak doen ze dit door zelf diensten in te kopen bij een hosting provider die voor hen de technische kant in de gaten zal houden. Waarbij je als klant maar 1 aanspreek punt hebt.

En heb ik nu dan alles ?

Waarschijnlijk wel, je website is online en je bent helemaal tevreden ? maar blijft het ook zo ?

NEE! wat ? nee ? ja inderdaad nee, het blijft niet zo, want die web designer die gekozen had voor een CMS vergeet er vaak bij te vertellen dat als je een standaard pakket gebruikt zoals een CMS met alle toeters en bellen, dat je dat up to date moet houden. En nee dat doet een webhosting provider in de meeste gevallen niet voor je, al hebben ze vaak wel veel verschillende levels met beveiligingen. Ze zullen in de meeste gevallen geen updates kunnen doen aan je CMS of de plugins binnen het CMS. En als ze dat wel automatisch doen, kan het zijn dat bepaalde functionaliteit kapot kan gaan en je website niet meer goed werkt.

Het is dus extreem belangrijk dat U niet vergeet dat de kosten voor uw site niet stoppen na dat het gebouwd is, de site moet ook bijgehouden worden en dan hebben we het niet over de content in het systeem maar de updates van het systeem zelf. Vraag dus altijd aan uw website bouwer wat er inbegrepen is, en wat u eventueel nog nodig heeft na dat de website gebouwd is.

Een korte checklist

  • Website bouwen
  • Content plaatsen (het vullen van de website), wie doet dit?
  • Content aanleveren (het vullen van de website met content, wie levert de content aan).
  • Website hosten (webhosting voor de website, inbegrepen, zelf regelen, hoe zit het met support 24×7 ? )
  • Technische updates van het CMS ?
  • Technische updates van de Plugins ?
  • Technische updates van de Template als er iets niet meer werkt door een update van plugin of cms ?
  • Backups (zijn deze inbegrepen ?)
  • SSL Certificaat inbegrepen ? (tegenwoordig noodzakelijk voor SEO en Webbrowsers zoals Google Chrome).
  • Schalen van de website mogelijk ? b.v. van shared-hosting tot dedicated server tot clusters en alles er tussen ?

We zullen ongetwijfeld nog wat vergeten zijn, maar dit is een goede start.